In september 2019 is het 75 jaar geleden dat rondom Wolfheze talloze gliders landden in een poging om Nederland te bevrijden. Wolfheze kreeg vlak voor die luchtlandingen een bombardement te verduren. Een vergissing bleek later. Er werd aangenomen dat er nog Duitsers aanwezig waren. De vergissing kostte meer dan 90 inwoners, cliënten en verplegend personeel van Pro Persona het leven.

De 75ste herdenking is voor een groep inwoners de aanleiding om dit jaar meer aandacht te geven aan de gebeurtenissen in herdenkingsmaand september 2019. Wolfheze zelf speelt daarin een hoofdrol, waarbij daar waar mogelijk wordt aangehaakt bij bestaande initiatieven. Denk dan bijvoorbeeld aan de dropping van parachutisten bij de camping, de Airborne wandeltocht of de klusdag NL Doet bij het Glidermuseum. Andere zijn nieuw, zoals een glidernatuurwandelroute, een postvlucht of een herdenkingsconcert en -theatervoorstelling op de dag dat Wolfheze het bombardement te verduren kreeg, 17 september.

Helpen kan ook, op heel veel manieren. Heel simpel is in september 2019 massaal de Airbornevlag te laten wapperen. Zou toch mooi zijn als heel Wolfheze Maroonrood kleurt. Er zullen ook genoeg klussen te doen zijn achter de schermen. Financiële ondersteuning is ook zeker welkom (NL22 ABNA 0515 4467 18 t.n.v. Vereniging Dorpsbelang Wolfheze e.o. onder vermelding van herdenking). Samen maken we er een gedenkwaardige septembermaand van.

Airborne Comité Wolfheze
Jan Aalderink, Frans Kappen, Ester van Puijenbroek,
Paul Hendriks, Ulbe Anema, Frans van Daal

Mail: herdenking@dorpsbelangwolfheze.nl

Glider Collection museum zoekt vrijwilligers!

Glider Collection museum zoekt vrijwilligers! Ook voor de airborneherdenkingsdagen.

Van 17-22 september zal het druk zijn in Wolfheze vanwege de airborneherdenking. De Glider Collectie en de verhalen die Paul Hendriks daarover kan vertellen, trekken altijd veel bezoekers aan. Vijf jaar gelden ontving hij tijdens vijf herdenkingsdagen maar liefst 1500 bezoekers en dit jaar zal dat aantal zeker overschreden worden.
Er wordt nu hard gewerkt door Paul en een paar companen om het gebouw klaar te maken voor een goede ontvangst. Daar kan hij zeker nog hulp bij gebruiken!
Op de volgende data zoekt hij hulp van 4-5 mensen per keer:
Zaterdag 22 juni, zaterdag 13 juli en eventueel 20 juli en 7 september heeft hij circa vijf mensen nodig voor diverse klusjes, waaronder schoonmaak en schilderwerk.
Ook zoekt Paul nog een timmerman en een ervaren kracht bij het storten/egaliseren van een grote betonvloer. Tips hiervoor zijn welkom!

In de week van 17-22 september zijn er mensen nodig die de bezoekers ontvangen, van koffie en thee voorzien en zorgen dat de ontvangstruimte netjes blijft; tevens zijn er suppoosten nodig. ’s Ochtends worden groepen ontvangen en van 12.00-17.00 uur is het museum open voor individuele bezoekers.
Het is een unieke kans om in contact te komen met buitenlandse bezoekers en te helpen bij een gastvrije ontvangst. Degenen die daarbij 2 of meerdere dagdelen willen helpen worden uitgenodigd om voor die tijd tenminste één middag mee te lopen tijdens de reguliere openingstijden van de Glider Collection. Het museum is elk laatste weekend van de maand geopend van 12.00-17.00 uur. Dus 29 en 30 juni, 27 en 28 juli en 24 en 25 augustus.
Wil je je opgeven voor één of meer van de bovengenoemde data of helpen op een ander moment, stuur dan een mail naar sterkwolfheze@gmail.com.

Om te solliciteren op deze vacature stuurt u uw sollicitatie naar sterkwolfheze@gmail.com