In september 2019 is het 75 jaar geleden dat rondom Wolfheze talloze gliders landden in een poging om Nederland te bevrijden. Wolfheze kreeg vlak voor die luchtlandingen een bombardement te verduren. Een vergissing bleek later. Er werd aangenomen dat er nog Duitsers aanwezig waren. De vergissing kostte meer dan 90 inwoners, cliënten en verplegend personeel van Pro Persona het leven.

De 75ste herdenking is voor een groep inwoners de aanleiding om dit jaar meer aandacht te geven aan de gebeurtenissen in herdenkingsmaand september 2019. Wolfheze zelf speelt daarin een hoofdrol, waarbij daar waar mogelijk wordt aangehaakt bij bestaande initiatieven. Denk dan bijvoorbeeld aan de dropping van parachutisten bij de camping, de Airborne wandeltocht of de klusdag NL Doet bij het Glidermuseum. Andere zijn nieuw, zoals een glidernatuurwandelroute, een postvlucht of een herdenkingsconcert en -theatervoorstelling op de dag dat Wolfheze het bombardement te verduren kreeg, 17 september.

Helpen kan ook, op heel veel manieren. Heel simpel is in september 2019 massaal de Airbornevlag te laten wapperen. Zou toch mooi zijn als heel Wolfheze Maroonrood kleurt. Er zullen ook genoeg klussen te doen zijn achter de schermen. Financiële ondersteuning is ook zeker welkom (NL22 ABNA 0515 4467 18 t.n.v. Vereniging Dorpsbelang Wolfheze e.o. onder vermelding van herdenking). Samen maken we er een gedenkwaardige septembermaand van.

Airborne Comité Wolfheze
Jan Aalderink, Frans Kappen, Ester van Puijenbroek,
Paul Hendriks, Ulbe Anema, Frans van Daal

Mail: herdenking@dorpsbelangwolfheze.nl