Documentaire blindenechtpaar Marianne en Ronald Polderman op TV

Op de tast

De befaamde documentaireregisseurs Thomas Doebele & Maarten Schmidt maakten een portret van het blinde echtpaar Marianne en Ronald Polderman. Veertig jaar woonden ze geheel zelfstandig op driehoog in Amsterdam. Ze worden ouder in een wereld die steeds drukker, bedreigender voor ze wordt. Het verhaal over het leven van dit blinde echtpaar dat zich op de tast een weg zoekt in de wereld van de zienden. Deze documentaire wordt op TV uitgezonden op maandag 16 maart op NPO 2 om 20.25 uur.

Marianne en Ronald Polderman zijn een goed voorbeeld van hoe mensen met een beperking zich zelfstandig weten te redden in onze samenleving. Bijzonder aan het paar Polderman is dat ze in het verleden nog iets hebben kunnen zien; Marianne (72) verloor het laatste zicht als jong volwassene en Ronald (68) verloor het laatste licht vijftien jaar geleden.

Op je tenen lopen
Ze hebben in hun herinnering de beelden van de wereld toen ze jong waren, maar ondertussen is er veel veranderd in de samenleving waarin ze zich dagelijks begeven. Een wereld die steeds drukker, lawaaieriger, individualistischer en bedreigender voor ze wordt. Ronald: ‘Het is alsof je voortdurend op je tenen moet lopen.’

Verhuizing
Als hen een appartement wordt aangeboden in een beschermde woonomgeving op de Veluwe in Wolfheze, nemen ze afscheid van hun vertrouwde omgeving. De verhuizing naar Het Schild biedt een beschermde woonomgeving voor blinden en slechtzienden maar stelt ze ook voor een nieuwe uitdaging: Marianne en Ronald zullen stap voor stap, op de tast een nieuwe wereld moeten ontdekken.

Wolfskreet
In de komende uitgave van de Wolfskreet staat een interview met het echtpaar.