Tickets

Blik terug komt terug

In september 2024 wordt groots de Airborne herdacht in de hele Airborne regio. Het is dan 80 jaar geleden dat rondom Wolfheze de parachutisten en gliders zijn geland. Wolfheze kreeg - in de opmaat naar de luchtlandingen - in de ochtend van 17 september 1944 een bombardement te verduren, waarbij bijna 90 dorpsbewoners, cliënten en personeel van het toenmalige psychiatrisch ziekenhuis om het leven kwamen. De nakende bevrijding en vrijheid werd verbijstering.

De 80ste herdenking is een moment om stil te staan bij die gebeurtenis, waarbij het persoonlijke verhaal op de voorgrond staat. In een voorstelling, mede gevormd door een gelegenheidsgezelschap van dorpsbewoners die hun hart hebben liggen bij muziek spelen en/of acteren.

Er leeft een grote wens voor een vernieuwde opvoering. De 80ste herdenking van de Airborne is daarvoor een passende gelegenheid. Op zaterdag 14 september 2024 wordt de voorstelling dan ook - Blik Terug 2.0 - herhaald. Ook dit keer in Openluchttheater de Klaproos in Wolfheze.

Voorstelling Blik Terug 2019

Orkest, acteurs en beeld in één productie

Het idee van de muziek- en theatervoorstelling ontstond in 2018, toen in het dorp Wolfheze werd nagedacht over een betere zichtbaarheid van het Wolfhezer verhaal rondom de Airborne. Dit in aanloop naar de 75ste herdenking van de Airborne in 2019.

In 2019 resulteerde dat in een indrukwekkende voorstelling onder de naam Blik Terug, in een uitverkocht Openluchttheater de Klaproos in Wolfheze. Naast professionele muzikanten en acteurs maakten muzikale en artistieke (dorpsbewoners) deel uit van het gelegenheidsgezelschap, waaronder ook kinderen van de Prinses Beatrixschool. De kritieken waren lovend. De voorstelling won de burgerinitiatiefsprijs van D66 in de gemeente Renkum. Het bleef tot nu bij een eenmalige voorstelling. Op Youtube is de integrale voorstelling nog steeds terug te zien.

De artistieke leiding van het theater is in handen van theatermakers Susannah Iseger en Rob Kuiper. Voormalig dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso', Tijmen Botma, geeft leiding aan het orkest.

Wolfheze Airborne Xperience

Rondom de voorstelling bieden de Oranjevereniging Wolfheze, Dorpsbelang Wolfheze en het Airborne Comité Wolfheze een totaalprogramma onder de naam Wolfheze Airborne Xperience, kortweg #WAX.

Op het plein aan de Van Mesdagweg staat op zaterdag 14 september de grote tent opgesteld. Voorafgaand aan de voorstelling is het mogelijk deel te nemen aan een Chinees buffet. Na afloop van de voorstelling is de tent en het plein open voor een drankje en napraten in een gepaste ambiance. Een ensemble van het muziekgezelschap van de voorstelling brengt ook nog een aantal nummers ten gehore.

Programma:

  • 16.00 - 18.00 uur: Chinees buffet, plein en tent Van Mesdagweg Wolfheze
  • 18.00 - 19.00 uur: Naar de voorstelling in Openluchttheater de Klaproos
  • 19.00 - 20.30 uur: Voorstelling Blik Terug
  • 20.30 - 24.00 uur: Drankje, Wolfheze Airborne Xperience, plein en tent Van Mesdagweg Wolfheze

Toegang tot het terrein en de tent is gratis.

Gaat u naar de voorstelling en wilt u gebruik maken van het Chinees buffet, dan kunt u tickets incl. het buffet aanschaffen. Gaat u NIET naar de voorstelling, maar wilt u wel gebruik maken van het Chinees buffet, geef u dan op via het formulier op de pagina WAX2024.

Klik hier voor het volledige programma en details rondom de 80ste herdenking van de Airborne in Wolfheze.

Help mee deze productie mogelijk te maken

Het kunnen uitvoeren van een hernieuwde opvoering van Blik Terug hangt sterk af van de artistieke, maar zeker ook de financiële ondersteuning van bedrijven, fondsen, overheden, inwoners en anderen die dit project een warm hart toedragen.

Arrangementen moeten herschreven worden, oefenruimtes en professionele artistiek leiders, acteurs en muzikanten betaald. De productie kan niet zonder licht en geluid en andere logistieke zaken. Iedereen die uitvoert draagt al bij door de kosten minimaal te houden. Desondanks ligt er begroting waarin rond de € 28.500 aan uitgaven gedekt moeten worden.

Maak daarom vandaag nog uw bijdrage - groot of klein - over op bankrekening NL22 ABNA 0515 4467 18 t.n.v. Vereniging Dorpsbelang Wolfheze e.o. onder vermelding van Blik Terug.