Programma 2023
Hieronder vindt u het programma van de Airborne in Wolfheze in 2023. Klik op een item voor de details of klik hier voor de volledige kalender.
- zaterdag 2 september: Airborne wandeltocht
- woensdag 6 september: Begeleide Glidernatuurwandeling/Guided Glidernaturewalk 6 km
- zaterdag 9 september: Wolfheze Airborne Xperience | WAX
- zondag 10 september: Begeleide Glidernatuurwandeling/Guided Glidernaturewalk 11 km
- zondag 17 september: Luiden kerkklok Opstandingskerk 11.41 uur
- zondag 17 september: Herdenking Airbornebank/Commemoration Airborne bench
De Airborne begon in Wolfheze
Zondag 17 september 1944. De lucht boven Wolfheze is gevuld met vliegtuigen. De sfeer dreigend. De dominee stopt voortijdig met de kerkdienst en iedereen spoed zich naar huis. Om 11.41 uur wordt het dorp getroffen door een bombardement. De opmaat voor de luchtlandingen die later die middag volgen. 781 Bommen treffen het dorp, 87 burgerslachtoffers zijn te betreuren, de chaos en het verdriet alom. De geallieerden wilden zeker zijn dat er geen Duitse stellingen meer zouden zijn. Die waren er niet, maar dat was onbekend. Niet veel later landden op de landingszones S, Z en X - in Wolfheze beter bekend als Reijerscamp, Boschhoeve en Sinderhoeve zo'n 600 gliders met materieel en manschappen. De poging om de brug bij Arnhem te veroveren was begonnen.
Het waren bijna 10.000 manschappen die in drie dagen rondom Wolfheze voet aan de grond zetten. Op 18 september landden ook nog zo'n 2000 parachutisten bij een dropping op de Ginkelse Heide. Het is bij niet veel mensen bekend dat Wolfheze zo'n belangrijke plaats vormde bij de start van de operatie. Dat het in de velden rondom het dorp vol stond met vliegtuigen, materieel en manschappen. Dat verhaal, dat wil het Airborne Comité Wolfheze, uitdragen en laten ervaren.
In 2019 is daarmee gestart, tijdens de 75ste herdenking van de Airborne met als hoogtepunt een muziek- en theatervoorstelling in openluchttheater de Klaproos. De voorstelling onder de naam Blik Terug belichtte de impact van het bombardement op het dorp. De voorstelling is op Youtube nog altijd terug te zien.
Uitgangspunt voor het Airborne Comité Wolfheze is het coördineren en gezamenlijk communiceren van de vele initiatieven die er zijn.
Airborne comité Wolfheze
Jan Aalderink, Frans Kappen, Ester van Puijenbroek,
Paul Hendriks, Ulbe Anema, Frans van Daal