Dorpsbelang doet niet mee met uitvraag Delta glasvezel

Na Heelsum en Renkum is Delta glasvezel met een uitvraag gestart in Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze om te inventariseren of voldoende mensen in een glasvezelaansluiting geïnteresseerd zijn om met aanleg te starten. Delta heeft – net als aan vele andere (bewoners)organisaties in de gemeente – gevraagd om mee te helpen de uitvraag actief te promoten. Het bestuur van Dorpsbelang Wolfheze heeft het bedrijf laten weten dit niet te doen.

Het bestuur onderschrijft het belang van een goede digitale ontsluiting van het dorp. Dit betekent echter niet dat de dorpsvereniging de campagne van een commerciële aanbieder actief moet promoten. Daarvoor kan Delta prima de kanalen en middelen gebruiken die zij nu ook al inzet. Er komen op termijn wellicht ook andere glasvezelaanbieders zoals KPN. In 2019 heeft dat bedrijf in het hele dorp glasvezelkabels aangelegd. Die zijn echter nog niet aangesloten. Delta springt in het gat in het buitengebied dat die andere aanbieders op dit moment laten liggen.

Het bestuur ervaart de campagne van Delta als opdringerig en dwingend. Wie op een later moment wil instappen wordt geconfronteerd met hoge aansluitkosten. De dorpsvereniging wordt een vergoeding van € 50,00 per aansluiting geboden als zij actief promoot. Hier leent het bestuur zich niet voor.

De uitvraag van Delta eindigt op 2 juni. In de drie plaatsen dient minimaal 30% aan te geven voor een glasvezelaansluiting te gaan wil de aanleg doorgaan. Wie overstapt moet ook een keuze maken voor een andere provider voor internet, TV en telefonie. Grote aanbieders als KPN en Ziggo worden niet via de glasvezelkabel aangeboden.

Meer informatie over de uitvraag is te vinden op: gavoorglasvezel.nl.