Informatieavond opvang familie statushouders

Fletcher hotel Wolfheze

Evenement details

  • maandag | 26 februari 2024
  • 19:30 - 21:30
  • Gemeentehuis, Generaal Urquhartlaan 4, Oosterbeek

De gemeente Renkum heeft maandag 12 januari aan omwonenden van het Fletcher Hotel Wolfheze en de mailbox van Dorpsbelang Wolfheze een brief bezorgd. In die brief wordt aangekondigd dat het COA familieleden gaat opvangen van mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat gebeurt vanaf maart 2024 in het Fletcher Hotel in Wolfheze. Ook wordt een informatiebijeenkomst aangekondigd op maandag 26 februari om 19.30 uur in het gemeentehuis in Oosterbeek.

In de brief geeft de gemeente aan dat de familieleden van de statushouders een paar dagen in Wolfheze blijven. het gaat om maximaal 140 personen. Als zij in Nederland aankomen, moeten ze zich melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zevenaar. De IND regelt hun papieren, vaak binnen een week. Daarna gaan ze naar hun familie of naar een andere opvangplek. In de paar dagen tussen aankomst en hun afspraak, zorgt het COA voor opvang, begeleiding, zorg, vervoer en beveiliging. Daarvoor werkt het COA samen met het hotel.

Het COA heeft in Zevenaar en Duiven te weinig ruimte om alle familieleden op te vangen. Daarom heeft het COA de gemeente Renkum gevraagd om hulp. Daar heeft het college van burgemeesters en wethouders ‘ja’ op gezegd. De gemeente vindt het belangrijk om te helpen om de opvangcrisis op te lossen.

Het hele hotel wordt komend jaar door het COA gebruikt. Dat kan met nog eens een jaar worden verlengd. De gemeente Renkum heeft geen verdere rol in de opvang. Het COA vervoert de mensen naar Zevenaar en weer terug. Daardoor kan er extra verkeer door het dorp rijden.

Op maandagavond 26 februari om 19.30 is er een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis waar gemeente en COA een toelichting geven.