Herdenkingsconcert en -theatervoorstelling Blik Terug wint Burgerinitiatief 2019

Blik Terug, het herdenkingsconcert en -theatervoorstelling op 17 september in Wolfheze, is zaterdag 15 februari verkozen tot het burgerinitiatief van 2019. De prijs is in het leven geroepen door D66 Renkum. Elk jaar rond Valentijnsdag wordt het initiatief met de meeste stemmen tot winnaar uitgeroepen. Naast Blik Terug waren vier andere initiatieven genomineerd.

D66 houdt de jaarlijkse verkiezing omdat het burgerinitiatieven een belangrijke rol vindt spelen bij een prettig leefklimaat in de Renkumse dorpen. Inwoners van de gemeente Renkum konden in januari digitaal stemmen. In totaal werden ongeveer 700 stemmen uitgebracht.

Naast Blik Terug waren het Horsa-project in Oosterbeek, de White Ribbon Mile (de wandeling van de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn), de vrijwilligersgroep die erfgoed in de Jufferswaard wil restaureren en de Stichting Broedplaats Renkum, die zich inzet voor het behoud van de Ursulaschool genomineerd. Het verschil in stemmen tussen het laastgenoemde project en Blik Terug was minimaal ten gunste van Blik Terug

Het concert en voorstelling keek precies 75 jaar na dato terug op het bombardement op Wolfheze. Dirigent Tijmen Botma, theatermakers Rob Kuiper en Susannah Iseger en coördinator Frans van Daal maakten deze eenmalige voorstelling samen met een groot aantal Wolfhezenaren mogelijk.

Bij de uitreiking kreeg elk project ruim de gelegenheid er wat meer over te vertellen. Fedde Makking van de White Ribbon Mile: “Het is mooi om hier te zien dat zowel het begin als het einde van de Airborne hier vertegenwoordigd zijn. Wolfheze met het verhaal over het bombardement op het dorp, wij de vlucht van soldaten over de Rijn.”

De prijs, een beeldje en een gedicht van dorpsdichter Sander Essers:

Blik terug
Waar machtsdenken onderbuikgevoel voedt:
tweespalt, oorlog.
“Waar twee olifanten vechten, wordt het gras vertrapt”,
ook als de ene dat juist wil beschermen.
“Waar gehakt wordt, vallen spaanders.”
“Friendly fire”
De aangevallene slaat terug;
omstanders worden geraakt.
Gras en spaanders.
Nu nog, terugblikkend,
worden wij geraakt.

Wolfheze keek om in ontzetting,
zette de schouders eronder,
deed opvlammen de herinnering.
Wolfheze zette tragiek om in schoonheid,
maakte ontroerend mooi,
kweekte besef en verbroedering.
Zelfs na 75 jaar.

Sander Essers [doctorAnders.nl]
Dorpsdichter Renkum, feb. 2020