Monument onthuld voor geexecuteerde Johan Bosman

Aan de Oude Kloosterweg is afgelopen maandag 14 september een monument onthuld voor Johan Bosman uit Heveadorp. Hij werd geëxecuteerd in september 1944 door SS Untersturmführer Ludwig Heinemann.

De onthulling is er één in een reeks van gedenktekens voor vergeten slachtoffers van oorlogsmisdaden van het Duitse leger tijdens de Slag om Arnhem. Op de plaats waar ze werden vermoord worden of zijn kleine monumentjes geplaatst. De herdenkingstekens zijn een initiatief van Hans Ariëns, de Arnhemmer die de laatste jaren diepgravend onderzoek doet naar ‘vergeten executies’ rond de Slag om Arnhem.

Aan de Oude Kloosterweg, niet ver van de parkeerplaats aan de Wolfhezerweg werd maandag door de kleinzoon van Johan Bosman – in aanwezigheid van verdere familie, burgemeester Agnes Schaap en een klein aantal Wolfhezer organisaties – een klein monument onthuld. Op het monument een gegraveerd plaatje met uitleg over het gebeuren.

‘Zorg goed voor mama’. Dat zei Johan Bosman tegen zijn zoon toen hij zijn huis verliet. Het was twee dagen voor de landing van Britse Airborne Divisie. De beruchte SS Untersturmführer Ludwig Heinemann hield Bosman staande. Hij verdacht Bosman ervan zich te willen onttrekken aan dwangarbeid en meer dan dat en schoot hem ter plekke dood. Heinemann werd na de oorlog ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.