Nieuw monument voor Glider Pilots onthuld in Wolfheze

Met een respectvolle ceremonie en onder grote belangstelling is vandaag een nieuw monument onthuld voor de Glider Pilots die rond Wolfheze op 17 september 1944 massaal zijn geland bij de Airborne. De onthulling werd verricht door burgemeester Agnes Schaap en kinderburgemeester Tom Eerens van de gemeente Renkum.

Een monument specifiek voor de Glider pilots en co-piloten was een vurige wens van nabestaanden. Meer dan 600 gliders landden op 17 september 1944 rondom Wolfheze, op de Reijerscamp, Boschhoeve en Sinderhoeve.  Het was de start van de poging de brug in Arnhem te veroveren en Nederland boven de rivieren te bevrijden. De piloten vervoerden materieel en manschappen voor de operatie. Na de landing vochten ze mee en hielpen uiteindelijk soldaten te vluchten over de Rijn naar het zuiden.

Bij de ceremonie kwam de rol die de piloten en co-piloten speelden nadrukkelijk aan de orde. Ook werd een minuut stilte gehouden voor de overleden koningin Elizabeth van Groot Britannië. Na de onthulling werden veel kransen gelegd, waaronder de luchtmacht, gemeente Renkum en de inwoners van Wolfheze. De laatste werd gelegd door Jan Aalderink en Paul Hendriks, leden van het Airborne Comité Wolfheze en al jaren betrokken en actief bij de herdenkingsmaand.

Het Airborne Comité Wolfheze hoopt dat met het nieuwe monument de gebeurtenissen die zich in en rondom dit dorp hebben afgespeeld, met als start het noodlottige bombardement als opmaat voor de luchtlandingen, beter voor het voetlicht komen. Dat doet recht aan de slachtoffers die vielen in dit dorp bij het bombardement en aan de geschiedenis.