Oud voorzitter Dorpsbelang verdacht bij Boef in de Wijk

Een camper met lopende motor en brandende verlichting, stilstaand op de Wolfhezerweg net na het viaduct over de A50. Verdacht, zeker op een avond waarop Boef in de Wijk wordt gehouden. Zo’n twintig mensen gingen in een spelprogramma op pad om, met aanwijzingen van de politie, verdachten op te sporen. Een aantal spelers toog naar de camper om poolshoogte te nemen. De deur ging open en in het portier oud voorzitter van Dorpsbelang Wolfheze, Ted Stevens. Hij speelde het spel mooi mee, al kon hij geen verdachte zijn. Dat waren twee vrouwen op inbrekerspad.

Boef in de Wijk wordt door de politie en gemeente Renkum gehouden om inwoners waakzaam te laten zijn op verdachte situaties. Waar moet je dan op letten, wat is waardevolle informatie, wanneer bel je 112? Hoe hard dat nodig is bleek een dag later op woensdag 9 december. Op de Lindeboomlaan werd overdag echt ingebroken. Wie iets heeft gezien wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Er waren drie opdrachten. Deelnemers liepen door de straten, op zoek naar de verdachten. Via whatsapp werden aanwijzingen doorgegeven en konden deelnemers berichten delen. Vrijwel iedereen die over straat liep was verdacht. Menig dorpsbewoner werd tot aan de voordeur gevolgd. Een hardloopster op de foto gezet. Het maakte duidelijk hoe lastig het is om een echt verdachte situatie in te schatten. “Vertrouw je het niet, bel 0900-8844. Zie je echt iets verdachts, bel 112”, zo gaf wijkagent Lucy Mons aan.

De avond leverde ook een paar aanmeldingen op voor de buurtapp Waaks Wolfheze. Die is bedoeld om elkaar op de hoogte te brengen van echt verdachte situaties. Daarbij is de regel om eerst de politie te bellen en daarna een bericht met de verdachte situatie te melden in de appgroep. Anderen kunnen dan waakzaam zijn en opletten of zij iets zien. Het maakt de kans groter dat de politie daadwerkelijk verdachten op kan sporen en aanhouden. Wie zich bij de appgroep wil aansluiten kan een mail sturen naar lucy.mons@politie.nl, onder vermelding van je naam, adres en 06 nummer.