Renkum luidt klokken ter herdenking bombardement Wolfheze

Zondagochtend 17 september 1944. Er hangt een dreiging in de lucht. De dominee van de kerk in Wolfheze beëindigt voortijdig de kerkdienst. De dreiging mondt om 11.41 uur die ochtend uit in een bommentapijt op het dorp, in aanloop naar de luchtlandingen. In de verwachting dat er Duitse stellingen en soldaten in het dorp zijn droppen de geallieerden 781 bommen op en rond het dorp. Het resultaat 87 dodelijke slachtoffers onder inwoners, cliënten en verplegend personeel van het huidige Pro Persona. Duitsers bleken er vrijwel niet meer te zijn. Om die gebeurtenis te herdenken luiden op donderdag 17 september a.s. om 11.41 uur op meerdere plaatsen in de gemeente Renkum de kerkklokken.

Het luiden van de klokken is in 2019 gestart bij de 75ste herdenking van de Airborne. In dat jaar werd ook stilgestaan bij het bombardement door de uitvoering van een indrukwekkende eenmalige muziek- en theatervoorstelling in openluchttheater De Klaproos in Wolfheze. De voorstelling, onder de naam Blik Terug, is op Youtube nog steeds integraal te bekijken.

Het Airborne Comité Wolfheze 75 had vorig jaar al het idee om van het luiden van de klokken van de voormalige Open Hofkerk en de Opstandingskerk op de dag van het bombardement een jaarlijkse traditie te maken. In een overleg van de gezamenlijke kerken in de gemeente Renkum is besloten hierop ook met andere kerken in andere dorpen in de gemeente aan te haken.

Op donderdag 17 september om 11.41 uur worden dan ook – naast Wolfheze – de klokken geluid van de PKN Kerken, de Remonstrantse kerk en Bernulphuskerk in Oosterbeek, de PKN in Doorwerth en één van de twee PKN kerken in Renkum. Het Airborne Comité Wolfheze 75 en Dorpsbelang Wolfheze zijn erg blij met deze brede aandacht voor de zwarte bladzijde in de Wolfhezer geschiedenis.