Voor drie jaar kerstboom na excursie kerstboomcommissie

Het is pas oktober, maar de kerstboomcommissie in het dorp is al druk doende met de voorbereidingen voor de kerstboom op het Dorpsplein. Zaterdag 23 oktober ging de groep, onder leiding van boswachter Siard de Meijer van Natuurmonumenten, op excursie over Planken Wambuis om één of meerdere kerstbomen te zoeken voor het dorp. Die missie slaagde. Drie kerstbomen, goed bereikbaar en rondom redelijk tot goed in de naalden, werden gevonden. Tijdens de wandeling vertelde Siard over het natuurbeheer in het gebied en werd een bijzonder bezoek gebracht in het stiltegebied aan de voet van het ecoduct over de A12. De excursie werd afgesloten met een welverdiende lunch bij één van de commissieleden thuis.

De commissie heeft eerder, al weer zeven jaar geleden, ook een excursie door het gebied gehouden. Toen werden een aantal bomen gevonden die het Dorpsplein al hebben gesierd. Die voorraad was op en ook achter de Balijeweg staan geen geschikte exemplaren meer. Het was dan ook dringend nodig een nieuwe voorraad te vinden. Dorpsbelang Wolfheze en de kerstboomcommissie zijn erg blij met de medewerking die Natuurmonumenten hierin verleend. Een excursie is een bijzondere manier om meer te leren over het natuurgebied en vooral ook gezellig en nuttig. Boswachter Siard vertelde over het natuurbeheer in open bosgebied, waar het streven is meer variatie in de begroeiing te krijgen.

Bospercelen vol fijnspar, lariks en douglas leggen het loodje door de letterzetter. Een kever die door de bast van de boom heen dringt. “De kever”, zo vertelde Siard, “komt altijd al voor in de natuur, en de naaldbomen weten zich daar normaal gesproken tegen te verweren. Ze maken bijvoorbeeld hars aan die de kever naar buiten dringt, of zelfs een antibioticum. Daar is echter water voor nodig. De zomers van 2018 en 2019 waren zo droog dat de bomen hier niet toe in staat waren. Daardoor treedt de massale sterfte op.”

De tocht vervolgde richting stiltegebied. Door het hoge gras, met als gevolg kletsnatte schoenen en broeken, werd de voet van het ecoduct over de A12 bereikt. In het zand honderden sporen van zwijn, ree en hert bij een klein poeltje. Een bijzonder uitstapje omdat dit gebied voor recreanten verboden terrein is. Het ecoduct wordt veel gebruikt door groot- en klein wild. Zwijnen worden geweerd met een raster. Niet ver van het ecoduct werden een aantal fraaie toekomst kerstbomen gevonden. Siard zegde toe de bomen rondom vrij te houden van begroeiing.

Bijna aan het einde van de excursie werden langs een pad, vlakbij elkaar, drie kerstbomen gevonden die nu al het Dorpsplein kunnen sieren. De bomen zijn makkelijk bereikbaar met tractor, aanhanger en vrachtwagen. Na de excursie toog het gezelschap naar één van de commissieleden voor een lunch. Daar werd de zoektocht na- en het opzetten van de boom besproken. Op zaterdag 11 december wordt de kerstboom omgezaagd, vervoerd en opgezet en gaan de lichtjes erin. Maandag 13 december om 19.00 uur gaan de lampjes aan.