Elke tien minuten intercity: noodzaak (tijdelijke) maatregelen nog groter

In een persbericht hebben ProRail en de NS aangekondigd vanaf woensdag 8 september te gaan testen met een tien-minuten dienstregeling voor intercity’s. Dit geldt ook voor de lijn Schiphol – Nijmegen die langs Wolfheze komt. De test is een voorbereiding op de nieuwe dienstregeling die in december van kracht wordt. De tien-minuten dienstregeling wordt dan permanent. De toename van het aantal treinen baart het bestuur van Dorpsbelang Wolfheze zorgen. Het vergroot de noodzaak tot snelle (tijdelijke) maatregelen rondom de huidige spoorwegovergang. Het bestuur zal dit in een gesprek met de gemeente komende week aankaarten.

Langs de spoorwegovergang is een bord verschenen dat de test aankondigt. Vanaf woensdag 8 september, veertien woensdagen lang, wordt de nieuwe tien-minutendienst getest. De tijd gebruiken ProRail en de NS om eventuele kinderziektes aan te pakken.

De nieuwe dienstregeling betekent een toename van het aantal treinen door Wolfheze. Overdag rijden er straks per uur 12 intercity’s, 4 stoptreinen, de ICE en eventueel nog een verdwaalde goederentrein over de spoorwegovergang. De tijd dat de bomen elk uur open zijn wordt daarmee korter.

Die toename baart het bestuur zorgen. De aankondiging moest via de pers en het bord worden vernomen. Een elk uur langer gesloten spoor maakt het voor minder validen nog lastiger om te passeren. Daarmee wordt de noodzaak om – in afwachting van de ondertunneling – tijdelijke maatregelen te nemen nog urgenter. Het bestuur zal haar zorgen in een gesprek met de gemeente komende week delen en aandringen op het snel nemen van extra tijdelijke maatregelen.